Tajti.se

Landskrona

 

Landskrona är en tätort i Skåne med mer än 42000 invånare. Landskrona är Sveriges 51:a största stad, utav 290.

 

Historia

Bosättningar har länge funnits på den plats där Landskrona finns idag. Men det var inte förrän 1413 som fiskeläget Södra Säby fick stadsprivilegier under namnet Landszkrone av kung Erik av Pommern.

Under 1500-talet anlades Landskrona slott, Citadellet.

Invånarantalet stannade av under 1600-talet eftersom Landskrona ofta blev indraget i krig. Fram till 1658 var Landskrona danskt men efter freden i Roskilde blev det svenskt och fick då dagens stavning "Landskrona". Landskrona blev snabbt resistensstad och stapelstad men det övergavs redan 1680.

Under 1700-talet beslutades att ytterligare befästa staden och samtidigt flytta den samma söderut. Därför revs bland annat den stora Sankt Johannes Baptistae kyrka och kommer att ersättas av Sofia Albertina. Landskronas garnison avvecklades i början på 1800-talet. Men i slutet på århundradet blomstrade staden och den växte som aldrig förr. Mycket på grund av att sjöfarten och industrin. 1856 drabbades Borstahusen av koleraepedemi. Stadesdelen blev isolerad för att begränsa utbrottet. 31 personer dog i Borstahusen, men Landskrona klara sig. Händelsen glömdes inte förrän stadsdelen byggdes samman med staden 1950-talet.

1920 jobbade över hälften av Landskronas befolkning inom industrin. 1981 drabbades Landskrona hårt av varvskrisen. Mer än 1800 av varvets 3500 anställda fick gå och produktionen av nya fartyg avslutades. Idag jobbar endas 200-300 personer kvar på varvet.

Stadsvapnet

 

Landskronas stadsvapen är unikt eftersom den förutom en sköld har två sköldhållare och en öppen krona.

Första fältet är en kunglig krona av guld, andra fältet ett krönt lejon, hållande i ett svärd och en grön palmkvist, tredje fältet ett seglande rött skepp mellan två röda pelare och fjärde fältet ett ymnighetshorn av guld. Fälten är blåa och silvriga. Skölden är krönt med en öppen krona av guld, prydd med pärlor och ädla stenar. Sköldhållarna är Prudentia, hållande en orm och en spegel, och Justitia, hållande en våg och ett svärd.

Landskrona slott, Citadellet

 

Landskrona slott började byggas 1549. Tio år senare stod de klart. Dock var det snarare en borg eller fästing än ett slott. Citadellet har funnits 463 år men endast i 59 år har den varit öppen för allmänhetenn. Från början var det en dansk försvarsanläggning. Med freden i Roskilde blev den permanent Svensk. Under 1800-talet och början på 1900-talet fungera Citadellet som fängelse. Mellan 1940-45 tog militären över igen. 1945-53 var det flyktning anläggning.

 

Sofia Albertina

Sofia Albertin börjde byggas 1754 efter beslut om att en ny befästning ska byggas på Gråen och samtidigt ska hela staden flyttas söderut. Den gamla S:t Johanneskyrkan rivs. 1788 invigdes Sofia Albertina, men hon var lång ifrån klar. Kyrktornen fanns inte, det regna in och inga fönster fanns på plats. 1816 stod tornen klara. Kyrkan byggdes på marks som fick ut vinnas från havet genom indämmning och uppfyllnad. Ända fram på 1830-talet sägs det att kyrkan den låg på en holme.

Gamla vattentornet började byggas 1903. Året efter stod vattentornet klart. Vattentornet placerades på stadens högsta höjd, 6 meter över havet, vid S:t Olovs sjö.

 

Dock kom inte fågeldammen till förrän 1908. Två vita svanar, en gåva från Malmö, var de första fåglarna i dammen. Flera fåglar kom att doneras, bland annat två indiska ankor.

Utsikten från Sofia Albertinas norra kyrktorn som når 37 meter över vattnet.

 

Nya vattentornet stod klart 1970, är 66meter högt, en radie på 49m och rymmer 4000 m³ vatten

Tajti 2012 © Copyright